Sponsors

150 jaar LEL

clipopendeur

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

"Ikzelf schiet met de recurveboog omdat dat volgens mij moeilijker is en dus telkens opnieuw een uitdaging biedt", vertelt Lenthy Gys. "Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen het concentreren zelf enerzijds, en de duur van de concentratie anderzijds, zodat de pijl die je schiet ook goed vliegt. Van alle disciplines voelt de recurveboog voor mij het best aan."

Enkele weken geleden behaalde Lenthy Gys brons op het Vlaams kampioenschap voor de jeugd. De kwartfinales had hij op wonderbaarlijke wijze gewonnen met een shoot-off, waarbij zijn pijl twee millimeter dichter bij de X zat dan die van zijn tegenstander. In de halve finale stond hij tegenover Jens Coudijzer, tegen wie hij verloor, maar de strijd om brons heeft hij dan toch nog gewonnen van Raf Oostvogels.

"Toen ik hoorde dat ik uiteindelijk de derde plaats behaalde, viel alle stress van me af. Ik was opgelucht en gelukkig. Maar de stress heeft mij ook geholpen. Zij heeft me een boost gegeven toen het nodig was. Wedstrijden vragen de hele dag door veel concentratie. Mensen onderschatten vaak het boogschieten," aldus Lenthy. "Voor deze wedstrijd ben ik drie weken beziggeweest met boogschieten. Ik werkte aan mijn techniek en houding. Ik zorgde ervoor dat mijn conditie in orde bleef door bijvoorbeeld te gaan lopen. Boogschieten is veel meer dan enkel een pijltje schieten."

De Koninklijke handboogmaatschappij Leopold I in Leopoldsburg, de club waarbij Lenthy is aangesloten, steunt hem bij elke wedstrijd. Buiten de club heeft zijn persoonlijke trainer Ronny van de Ven, die ons land al vertegenwoordigde op de Olympische Spelen, hem een heel eind vooruit geholpen. "Hij heeft me enorm veel bijgeleerd op gebied van techniek en de afstelling van mijn boog", vertelt Lenthy.

Later zou Lenthy Gys graag lid worden van het Belgium Archery Team, het nationale boogschuttersteam van België. "Daarvoor moet ik wel een vooropgesteld aantal punten per wedstrijd per jaar halen. Dat zal moeilijk zijn. Toch wil ik wel altijd met beide voeten op de grond blijven staan. Er is niets zo erg als een topsporter die vol is van zichzelf. Mijn grote voorbeelden zijn Ivan Denis op Belgisch niveau en Brady Ellison, een 24-jarige Amerikaan", aldus de jeugdschutter. Eerder viel Lenthy ook al in de prijzen. Hij behaalde onder andere zilver op het Limburgse outdoorkampioenschap. Hij is dus goed op weg om de top te bereiken.

Stijn Poelmans - Koninklijke Handboogmaatschappij Leopold I Leopoldsburg - Xios Hogeschool Hasselt