Sponsors

150 jaar LEL

clipopendeur

In deze artikels wordt dieper ingegaan op een aantal aspecten van het boogschieten.

introductieprogDit introductieprogramma van de FITA, vertaald door Kees Methorst, wil de aspirant handboogschutter hem of haar op weg te helpen en te ondersteunen bij zijn of haar verdere ontwikkeling in het boogschieten. Het programma is zo ontworpen dat er op elk moment mee begonnen kan worden.

In dit introductieprogramma vind je les- en leerstof waarin de noodzakelijke basisvaardigheden, de bijbehorende kennis en techniek worden behandeld. Het programma ondersteunt je bij het ontwikkelen van routine, bij het eigen maken van de theorie en de praktijk van het schieten met de handboog.

Nadat je alle niveaus met succes hebt doorlopen, zou je in staat moeten zijn om deel te nemen aan elke discipline in de handboogsport.

archrefOm in onze rubriek 'Boogschieten uitgespit' plaats vrij te maken voor nieuwe artikels, vervangen we een aantal van de teksten door één van de bronnen aan te bieden: de 'Informatiegids voor recurveboogschutters'.

Dit document is een vertaling van 'The Archerer's Reference', door Murray Elliot geschreven voor Grange and Balbardie Archery Clubs. De Engelstalige versie kan je hier downloaden, een PDF-bestand van de Nederlandstalige versie staat hier.

De Nederlandse vertaling is van Kees Methorst en een aantal kritische leden van zijn club. Voor het vertalen en uitgeven in het Nederlands is door Murray Elliot toestemming verleend.
Waar voor de Engelse term geen passende vertaling beschikbaar is, wordt die Engelse term gebruikt met tussen haakjes een Nederlands equivalent of omgekeerd.

tuning_guide_iDe 'Easton Arrow Tuning and Maintenance Guide' is een interessant en veelgebruikt document. Je kan het in PDF-vorm downloaden op de site van Easton Archery.  De gids bevat twee delen: het eerste behandelt het afstellen van de boog, het tweede het onderhoud en het monteren van de pijl. Voor hen die het Engels niet zo goed beheersen is er een tamelijk goede vertaling.

Hieronder een Nederlandse vertaling van het eerste deel dat stap-voor-stap-procedures bevat die beschrijven hoe je de de nauwkeurigheid van boog en pijl kan verbeteren.

tuning_guide_iiDe 'Easton Arrow Tuning and Maintenance Guide' is een interessant en veelgebruikt document. Je kan het in PDF-vorm downloaden op de site van Easton Archery.  De gids bevat twee delen: het eerste behandelt het afstellen van de boog, het tweede het onderhoud en het monteren van de pijl. Voor hen die het Engels niet zo goed beheersen is er een tamelijk goede vertaling.

Hieronder het tweede deel waarin je instructies vindt voor het inkorten van pijlen en het monteren van de verschillende componenten ervan. Ook het onderhoud van de pijl komt aan bod.

fieldIn de handboogsport zijn er verschillende disciplines, b.v. doelschieten, zowel indoor als outdoor, veldschieten, cloutschieten, etc. Al deze vormen van boogschieten kunnen zowel recreatief als in nationale en internationale competitie beoefend worden.
Zowel in België als in het buitenland is het veldschieten erg populair. Om deze discipline nog meer bekendheid te geven en toegankelijker te maken voor de beginnende handboogsporters bieden wij hieronder een handleiding ter download aan. In deze handleiding wordt er vanuit gegaan dat de schutters bekend zijn met het doelschieten.

Voor de schutters die voor het eerst een veldronde schieten is de basis nl. hetzelfde als bij doelschieten en in de meeste gevallen stelt men vast dat een goede doelschutter ook een goede veldschutter is. Maar er zijn wel degelijk een aantal factoren waarmee men rekening moet houden als beginnend veldschutter.

flemish_string_nwsbrf5_artDe gedraaide Vlaamse pees (of de gedraaide koord) heeft talrijke voordelen, zowel bij het gebruik voor de recurveboog als voor de longbow.

De ogen van de pees zijn bijzonder taai: voor een pees van 16 draden vormen 2 strengen van 8 draden samen een oog, terwijl voor een 16-draads pees zonder einde slechts 8 draden een oog vormen.
De gedraaide pees heeft het voordeel beter te weerstaan aan het doorschuren. Tenslotte is zij veel esthetischer dank zij het veelvoud aan combinaties van de aangeboden kleuren.

okramagazine_juli_aug"Nee, omgekeerd, je moet je boog omgekeerd houden, zo schiet je in je gezicht. Elleboog omhoog, niet bewegen, houd de boog een beetje schuin, zo ja. Veel meer opspannen dat touw, de boog moet tot aan je gezicht staan. Kijk door het vizier, ga je recht op doel af? En nu lossen." De boog weegt me te zwaar, mijn arm beeft en wijkt een paar centimeter af. Toeschouwers hoeven niet weg te springen, gelukkig zit er geen pijl in mijn boog.

Ik ontmoet mijn gasten in het lokaal van boogschietclub LEL Leopoldsburg en krijg er meteen een initiatie in boogschieten. Of er nog geen ongevallen zijn gebeurd? Als iedereen de boog vast houdt zoals ik bijvoorbeeld. "Nee", zegt André. "Van ongevallen heb ik geen weet. Maar we zijn zeer voorzichtig." Op dat ogenblik trekt iemand aan het touw van de bel. "Nu kunnen we onze pijlen terug halen van het bord. Dat belsignaal geeft aan dat er niet meer geschoten mag worden."

lenthy_interviewDe 15-jarige Lenthy Gys van de Leopoldsburgse Leopold I-club is een veelbelovende Belgische boogschutter. Enkele weken geleden behaalde hij nog brons op het Vlaamse kampioenschap. Voor zo'n overwinning is meer nodig dan je zou denken. Boogschieten vergt veel concentratie, een goede kennis van je materiaal en vooral veel tijd om te trainen.

Boogschieten kan onderverdeeld worden in drie disciplines: compound, recurve en jacht. Compoundbogen worden gekenmerkt door de katrollen, die een deel van de trekspanning overnemen, zodat het voor de schutter makkelijker is om de boog stabiel te houden. Recurvebogen hebben veel minder hulpmiddelen. Het gaat hierbij om pure concentratie. Recurveschieten is ook de Olympische discipline. De laatste discipline is jacht, waarbij de schutter schiet met een boog zonder hulpmiddelen. Hij schiet dus instinctief, zoals in de oudheid.